ارتودنسی دندان چیست؟
ارتودنسی شامل درمان و کنترل جنبه های مختلف رشد صورت و فک می شود. یک متخصص ارتودنسی با نام ارتودنتیست خوانده می شود.
وجود مشکلات فکی افراد را در معرض خطر ابتلا به بیماری پریودنتال و پوسیدگی های دندانی قرار می دهد ایجاد درد به علت انقباض در عضلات جویدن که می توانند منجر به سردرد، سندرم TMJ و حتی درد گردن و شانه شود.
ارتودنسی هچنین دندانپزشکی زیبایی را در بر می گیرد، هنگامی که هدف بیمار بهبود و نظم دهی دندانها و در نتیجه لبخند و چهره است.
مزایای ارتودنسی
یک متخصص ارتودنسی از انواع دستگاه های دندانپزشکی از جمله براکت ها، سیم ارتودنسی، پلاک و غیره جهت درمان و انجام ارتودنسی در موارد زیر استفاده می کند.
ارتودنسی متحرک
دستگاههای متحرک انواعی هستند که بیمار میتواند در طول درمان آنها را از دهانش خارج کند، البته این خارج نمودن بنا بر تجویز ارتودنتیست محدود به زمانهای کوتاهی مانند زمان غذاخوردن یا مسواک زدن و ورزش کردن باشد. این نوع دستگاهها در بین مردم به «پلاک ارتودنسی» مشهورند.
به طور کلی، جفت شدگی ناجور بر سلامت جسمی تاثیر نمی گذارد، و یک بیماری نیست، بلکه تغییر در موقعیت طبیعی دندان ها است. با این حال، این حالت ممکن است بر روی شکل چهره فرد و ظاهر دندان هایش تاثیر بگذارد، که می تواند منجر به خجالت، عدم اعتماد به نفس و حتی افسردگی شود.
مال اکلوژن شدید ممکن است بر روی خوردن، گفتار و حفظ نظافت دندانها و سلامت مفصل گیجگاهی فکی تأثیر بگذارد.
چه وقتی درمان ارتودنسی شروع می شود؟
درمان ارتودنسی ثابت معموال حدود 10 سالگی کودک شروع می شود؛ این زمانی است که دندان های دائمی به طور کامل بیرون آمده و رشد کرده اند. البته درمانهای ارتودنسی متحرک زودتر و حدو 8 تا 9 سالگی باید شروع شود.
کودکان دچار شکاف لب و کام ممکن اسرت قبل از رشد کامل دندانها نیاز به درمان ارتودنسی جهت اصلاح وضعیت استخوان فک ها داشته باشند.
بهداشت مناسب دهان و دندان هنگام انجام کارهای ارتودنسی ضروری است. هنگامی که دستگاه ها بر روی دندان ها قرار می گیرند، احتمال بیشتری وجود دارد که ذرات مواد غذایی بین آنها گیر کرده و لذا؛ بیمار لازم است با دقت بسیار بیشتری مسواک بزند و بیش از قبل باید برای جلوگیری از پوسیدگی دندانها در حین درمان مراقبت شود.
بیمارانی که پیش از این استانداردهای بهداشت مناسب دهان و دندان را رعایت نکرده اند، احتمال ابتلا به پوسیدگی دندان پس از شروع درمان در آنها بیشتر است.
ارتودنسی ثابت
دراین نوع ارتودنسی اجزای کوچکی به نام «براکت» توسط مواد دندانپزشکی روی سطح دندان چسبانده می شود و بدون اینکه به دندان آسیبی برساند، توسط سیم ها و کش هایی مخصوص، دندان ها به سمت مورد نظر سوق داده می شود. در این روش همه این اجزا ثابت بوده و بیمار نمی تواند به صورت دلخواه آنها را از دهان خود خارج کند. این روش معمولا برای درمان های دندانی قابل اجراست، زیرا علاوه بر حرکت دادن دندان ها، ریشه های آنها را هم حرکت می دهد، بنابراین ارتودنتیست کنترل بیشتری روی دندان ها دارد.
ارتودنسی نامرئى با براکت های سرامیکی
ارتودنسی با براکت های سرامیکی که بیشترین سابقه را در میان درمانهای ارتودنسی نامرئی دارد، از براکتهای سررامیکی (شیشه ای) استفاده می شود و بقیه مراحل و روشهای درمانی هیچ تفاوتی با روشهای معمول ندارد.
درمان ارتودنسی ثابت سیمی از بین براکتها گذرانده می شود که در صرورت تمایل بیمار می توان از سیمهای روکش دار همرنگ دندان استفاده کرد؛ در صورت استفاده از سیمهای معمولی فلزی نیز تنها یک خط نازک نقره ای روی دندانها دیده می شود. البته در این روش چون براکتها بر روی سطح بیرونی دندانها چسبانده می شوند از فاصله بسیار نزدیک، آنها دیده میشوند ولی در فعالیتهای معمول روزمره، بیماران از نظر دیده نشدن درمان ارتودنسی خود ابراز رضایت می کنند. همچنین این نکته نیز باید مدنظر باشد که چون حرکت دندانها در این روش کندتر اسرت، درمان مقداری طولانی تر می شود. در مجموع این روش درمانی در میان روشهای ارتودنسی نامرئی در ایران، جامعیت و کارایی بیشتری داشته و رضایت بالای بیماران را نیز به همراه دارد.
ارتودنسی نامرئی
ارتودنسی نامرئی یا اینویزالاین تکنولوژی نوین در درمان های ارتودنسی می باشد که توسط یک الاینر شفاف انجام می شود.
این روش نوین در ارتودنسی باعث شرده دیگر کسی به علت قابل مشاهده بودن دستگاه ارتودنسی از درمان منصرف نشود.
افراد بسیاری به علت نامرتبی دندان ها قصرد ارتودنسی کردن دندان ها را دارند، اما به دلیل مشکل ظاهری ارتودنسی سنتی یا سیمی منصرف می شوند، اما امروزه با ارتودنسی نامرئی ضعف بزرگ درمان ارتودنسی رفع شده است.
در ارتودنسی شفاف به راحتی می توانید موقع صرف غذا، الاینر خود را از دهان خارج کرده و بعد از میل فرمودن و نظافت دندان مجددا روی دندان قرار دهید.
مراحل ارتودنسی نامرئی
مراحل ارتودنسی نامرئی بصورت مرحله به مرحله می باشد، در واقع جهت صاف و مرتب شدن دندان ها از شبیه سازی کامپیوتری کمک گرفته می شود که در هر مرحله (8 تا 20 مرحله) یک پوسته شفاف بصورت هر دو هفته یکبار روی دندان ها قرا میگیرد.
مزایای ارتودنسی نامرئی
مزیت های ارتودنسی نامرئی از عدم ایجاد تحریک و یا بریدگی در داخل گونه، راحتی استفاده و جابجایی آن گرفته تا مخفی بودن این نوع درمان می توان نام برد. در مواردی که پوسیدگی دندان به دلیل عدم راحتی رعایت بهداشت دهان در ارتودنسی سنتی بود را در این ارتودنسی نخواهید داشت.
یکی از مواردی که در بالا به آن اشاره کردیم قابلیت جابجایی ارتودنسی نامرئی می باشد، به این معنی که ارتودنسی نامرئی را می توان در زمان غذا خوردن و مسواک زدن از دهان خارج کرد، که این ویژگی میتواند آسایش بیشتری را برای بیماران فراهم کند. درمان اثر بخش با راهکار ارتودنسی نامرئی در کیس های متفاوت باعث شده این درمان پر طرفدار باشد.
No Comments